LRF Avcılığı Hakkında Herşey Burada

22-02-2022 21:51
LRF Avcılığı Hakkında Herşey Burada
                    LRF yöntemi, ince takımlar ve oldukça hafif gramajlarda maket baliklar, metal jigler, mikro vibrasyon yemleri, kokulu veya kokusuz silikonlar kullanarak küçük bir balıkta bile sanki bir trofe yakalamış gibi aksiyon yaşamaktır aslında. Dönemine göre en cok rağbet edilen yemler kokulu silikonlardır. Kokulu silikonlar aynen bir sünger gibi kokulu sıvıyı emer ve suya girdiğinde verdiğimiz aksiyonlar ile bu kokuyu bırakara balikları cezbeder. Bu silikonlar ile avlandığınızda oltanızı ziyaret edecek balıklar tamamen sürprizdir. Oltanıza küçük bir kıraça veya çirkin kral iskorpit de vurabilir. Bu av disiplini amatör kıyı balıkçıları tarafindan cok bilinmese de yavaş yavaş ülkemizde de öne çıkmaya başladı.

Kamış:

LRF kamışlarını oldukça farkli boylarda ve farkli gramajlarda bulabilirsiniz. Genellikle 1.80 ile 2.25 aralığında, nadiren de 2.40 olan modellerine denk gelebilirsiniz. Seçeceğimiz kamışın genellikle minimum gramaj değeri 0 veya 2 gr, maksimum gramaj değerinin ise  10 veya 11 gr olması LRF avı için en uygun aralıktır. Bu aralıklarda mümkün olduğu kadar uzun kamış seçmemiz atış mesafemizi de bir  o kadar arttırır.

Kamış seçerken çoğunlukla kullanacağımız yeme göre seçim yapılmalı. Sadece metal jigler veya maket balıklar ile avlanacaksak sert aksiyonlu, silikon ağırlıklı avlanacaksak daha yumuşak aksiyonlu kamış seçmeliyiz.

En önemli faktör kamışın uçtan esnemesidir. Gövdeye doğru esneyen kamışlar bizim tabirimiz ile sağır kamışlardır yani jigheadin hareketlerini hissetmemizi engeller veya geciktirir.

Makine:
LRF yöntemi için kullandıgımız makinalar düşük devirlidir. Bunun sebebi hem makine kamış kombinasyonunun dengesini bozmamak hem de küçük makinelerin misina sarım mesafesi az olduğu için yemi olabildiğince suda oyalamaktır. Yem ne kadar suda oyalanırsa o kadar cok görünür olur. Seçeceğimiz makinenin onkalama gücü 3 kg ve üzeri olursa trofe bir balıkta balığı kıyıya alma şansımız o kadar yüksek olur. Bütçenize uygun herhangi bir makine ile başlayıp, ilerlettikçe daha iyi ve daha kuvvetli modellere geçebilirsiniz. Genelde 1000 lik ve 2000 lik makineler tercih edilir.

Misina:
LRF yemleri 1 ila 10 gr arasinda olduğu  ve bizimde yemi kıyıdan en uzağa atmayı hedeflediğimiz için mümkün olduğu kadar ince yani 0.12-0.14 mm’den daha kalın misina kullanmamalıyız. Ama ben edindiğim tecrübelerden yola çıkarak misina kullanılmasını tavsiye etmiyorum. Benim LRF’de olmazsa olmaz tercihim her zaman iptir. İpler 00.6-00.8 mm aralığında seçilebilir. İpler de 4 örgü, 8 örgü ve nadiren 12 örgülü modelleri vardir. Örgü sayısı ne kadar artarsa ipin çekeri ve pürüzsüzlüğü o kadar artmış olur. Misina, ipe göre oldukça serttir ve hafızalıdır yani misina makine kafasından çıkarken hala sarmal şeklindedir ve kamışın yüzüklerine çok fazla sürtünerek atış mesafesini düşürür. İp’in misinaya göre çekeri çok çok fazladır. İp oldukça yumuşaktır ve siz atış yaparken çok az direnç göstererek yemi en uzak mesafeye atabilmenizi sağlar. İpi ne kadar ince ve yüksek örgülü seçerseniz atış mesafenizi de arttırmış ve balık yakalama ihtimalinizi o kadar arttırmış olursunuz. İpler misinaya göre neredeyse hiç esnemezler bu çok büyük bir avantajdır. İp’in tek dezavantajı su içerisinde görünür olmasıdır. Ama bunu engellemenin basit bir yolu var; ip önüne floro carbon lider bağlayarak bu sorunu çozebilirsiniz. Liderin uzunlugu 40-50 cm arasında kullanılırsa yeterli olacaktır.

İğne:
LRF yöntemi için çoğunlukla kullandığımız iğneler jighead’lerdir. Jighead’ler çok fazla çeşitte ve ağırlıkta olabilirler. En çok tercih ettiklerimiz en sade olan ve pala kısmında silikonun kaymasını engelleyici çentikleri olan modelleridir. Bunlar dışında balık kafasına benzetilmiş uv boyalı ve mafsallı modelleri de mevcuttur. Mafsallı jighead’ler silikonun aksiyonunu daha çok arttırır, hem de su altındaki ilişkenlere takılma ihtimalini düşürür. Meranın derinliğine, akıntısına göre veya hedef balığımıza göre ağirlik seçimi yapmak durumundayız. Bu sebeple yanımızda 0.8 gr’dan 7-8 gr’a kadar jighead bulundurmak bizim için iyi olacaktır. Sahil şeridinde 1.5-2 gr aralığında çalışırken boğaz kıyılarında ise 5-8 gr aralığında çalışmamız yemin dibe inmesini kolaylaştırdığı gibi yanımızdaki başka avcıların takımlarına dolanmasını engelleyerek av konforumuzu arttıracaktır.

Yem:
Balıkçılık dünyasındaki yem çeşitleri anlatmakla bitmez çünkü seçenekler çok çok fazla. LRF yöntemi avcılarının en çok tercih ettiği yemler kokulu silikonlardır. Kokulu silikonlar genelde yosunların arasında yaşayan böceklere veya kurtlara benzetilmiştir. Bu silikonlara farklı kimyasal yapıda sıvılar emdirilerek cezbedici hale getirilir. Silikonlar ile yakalayabileceginiz balıkların başında istavrit, eskina, iskorpit, lapin, kırlangıç, isparoz, melanur, mırmır, levrek ve lüfer gelir.

Tatlı suda ise perch, turna veya kasna gibi balıkları avlayabilirsiniz yani yazının başında da belirttiğim gibi tamamen sürprizdir.

Silikonlar yüzde 99 jighead kombinasyonu ile kullanılırlar. Ve bu jighead’e ek olarak arkadan bir adet hırsız iğne de eklenebilir. Bu iğne, yeme en arkadan hamle yapan balıkları da yakalayabilmek için kullanılır. Ekstra bir avantajı da; balığın silikonu iğneden kolayca koparmasını engellemektir. Silikonlardan sonra en çok tercih edilen yem ise metal jiglerdir. Metal jigler hem kıyıdan yatay hem de tekneden dikey olarak kullanılabilirler. Guzel ve dip yapısı uygun biı mera bulduğunuzda bu yemleri deneyebilirisiniz . Av verimleri oldukça yüksektir ama kullanırken dikkatli davranılmalı yoksa dipte bir yere takıp yeminizi kaybedebilirsiniz. Metal vibrasyon yemleri ise son zamanlarda sıkça kullanılmaya başlanmış bir yemdir. Vibrasyon yemlerinde de mantık jigler ile aynıdır. Ani çekişlerde titreyerek ve ışık yansıtarak balığın dikkatini çeker. Yemin üzerindeki delikler sayesinde yemin titreme derecesi değiştirilebilir.

İpuçları:

  • Mera olarak liman içleri ve durgun olan yerler tercih edilmeli ve gece avlanacağımız için aydınlık olan yerleri tercih etmeliyiz.
  • Trofe balıklar için yanımıza bir kepçe de almalıyız. Takımlarımız çok ince olduğu için iri balıkları sudan kesmek cok zor olacaktır.
  • Silikon karides günümüzde LRF avları için vazgeçilmez haline geldi çantanızda mutlaka bulunsun. Youtube da videolardan mutlaka av tekniklerini izleyin...

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.