Levrek balığı avında yemli av
Levrek(Dicentrarchus Labrax), balık meraklılarını en fazla heyecanlandıran balıklardan biridir. Ülkemizde genellikle Marmara, Ege ve Ak deniz kıyılarında görülür. Levrek balığı 15 kg kadar büyüyebilir. Sonbahar ve kış aylarında üremek için kıyılara yaklaşırlar. Dere ağızlarında, acı su denilen kısımlarda da sıklıkla bulunabilir. Ekim ayından itibaren Karadeniz ve Marmara denizinden Ege denizine doğru büyük göçler gerçekleştirirler. Bu sebeple sonbahar aylarında Çanakkale ve Kuzey Ege kıyılarında bolca avlanır.
Mera seçimi: Kıyıdan levrek avı yapacakların ilk dikkat etmesi gereken husus tüm balık avlarında olduğu gibi uygun mera seçimidir. Levrek genellikle sonbahar ve kış aylarında kıyıya yaklaşır. Bunun dışında liman içlerinde hemen her mevsim avlanabilir. Kıyıda kırma taşlıkların kumluk alanlarla buluştuğu yerlerde avlanma ihtimali yüksektir. Ayrıca çırpıntılı sularda taşlık burunlara ve yeterli dalga da kumsallarda kıyıya iyice yaklaşırlar. Çünkü dalgalarla birlikte kıyıdaki küçük kabuklular ve balıklar levreklerin hedefi haline gelirler. İşte levrek bunları avlarken siz de onu avlayabilirsiniz. Ayrıca levrek küçük derelerin denizle buluştuğu acı su diye tabir edilen yerlerde de sıklıkla bulunur.
Zaman seçimi: Levrek avlamak için en uygun saatler sabahın ilk ışıklarıdır. Çünkü levreğin en hareketli olduğu zaman sabah saatleridir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında at-çek yaparak veya yemli takımlarla sabahın ilk saatleri verimli olacaktır. Yine, gün batımı saatlerinde de levrek avı yapılabilir. Levreğin güneşli ve dingin havalarda kolay kolay avı yapılmaz.
Takım seçimi: Levrek avında iki temel teknik vardır: biri at-çek(spin otacılık) diğeri yemli yapılan avdır. Bu yazıda yemli av üzerinde durulacaktır.
Levrek avına en uygun takım: Önde tek iğneli gezen kurşunlu şeytan çarpması denilen takımdır. Bu takımda yaklaşık 40-50 cm uzunluğunda bir ayak (ayak olarak kullanılacak misina 30 mm den kalın olmamalı) misinanın ucuna uzun pala metalik renk sağlam bir iğne bağlanır. uzun palalı iğneler levrek avında daha avcıdırlar. Bu ayak bir fırdöndü yardımıyla ana bedene kurşun da eklendikten sonra bağlanır. Kurşun ise delikli kurşun olmalıdır değilse klipsli bir fırdöndü yardımıyla normal kurşun kullanılabilir. Kurşun ana beden üzerinde hareket edecek şekilde takılır. Bu şekilde yem su içerisinde serbest bir şekilde gezinebilir ve balığın dikkatini daha fazla çeker. Yine levrek yemi hemen yutmayıp kusabildiği için gezen kurşun sayesinde tuzağı fark etmez. Burada dikkat edilecek husus oltaya birazcık boşluk vermek gerektiğidir. Bu şekilde levrek yemi ağzında dolaştırırken hiçbir zorlanmayla karşılaşmaz ve şüphelenmeyince de yemi yutar.
Yem seçimi: Yemli avda ilk husus yem seçimidir. Levrek hemen tüm yemlere atlayan bir balıktır. Tavuk göğsüyle bile avlanabilir yeter ki, doğru zamanda doğru yerde olun. Buna rağmen avcılığı hiç de kolay değildir. Takımların ustalıkla ayarlanması gerekir zira zorlu bir balıktır. Yem olarak levrek avında en çok canlı kefal (İspari ve diğer küçük balıklar da olabilir), sardalye, boru kurdu, sülünez ve yengeç kullanılır. Canlı kefal 10-12 cm geçmemelidir. Yakalandıktan hemen sonra sırtından geçirilecek tek kanca yardımıyla gezen kurşunlu takımla bırakma yapılır. Bu esnada kefalin fazla zarar görmemesine dikkat edilmelidir. Sardalye ya Kıbrıs sarması şeklinde oltaya bağlanır ya da yüzük dilimler halinde kancaya geçirilir. Yemin çabuk düşmemesi ve küçük balıklar tarafından kolayca düşürülmemesi için yem ipiyle sarılması işinizi kolaylaştırır.